Spørg Bolius

Naboens bambus laver rodskud på min grund

Min nabo har denne plante som jeg mener er palmebladet bambus. Den spreder sig ind i min hæk, og i dette forår er der skudt mange mange skud op 2-3 meter inde på min grund. Jeg klipper og skærer i en uendelighed. Jeg er bekymret for kloak mm. Hvor dybt skal jeg grave en “spærring” ned, så planten holder sig inde i hækken? Har min nabo noget ansvar for sin plante?

Venlig hilsen Eva

Kære Eva

Der er flere ting du kan gøre. Langs med hækken kan du etablere en såkaldt rodspærrer. Det vil sige en stål- eller plastplade, der graves 80 cm. ned i jorden. Det burde holde rodskuddene fra din nabos bambus væk. Der er dog flere minusser ved denne løsning. Der ligger en del arbejde i at grave en plade ned langs hækken, som skal stikke 80 cm. ned. Ved etablering kan man også komme til at beskadige hækplantens rødder, hvilket helst skal undgås. Rodspærreren stopper kun rødderne fra at sprede sig på den ene side, hvilket formentlig over tid vil betyde, at den oprindelige hæk mellem haverne bliver invaderet af nye bambusskud.

De skud der bryder op igennem græsplænen skal skæres bort f.eks. med en spade. Men det er kun en stakket frist, fordi rødderne blot sætter nye skud andre steder. Det ligger der derfor en del arbejde i, som jeg kan forstå at du allerede har gjort i et stykke tid.

Har du prøvet at tale med din nabo om problemet? Det bedste ville jo være, hvis din nabo etablerede en rodspærrer omkring sin bambus, så skulle ingen af jer bruge tid på at bekæmpe rodudløbere.

Jeg er helt bekendt med de konflikter der kan være forbundet med et naboskab. Du kan jo altid kontakte kommunen og forhøre dig om, hvordan de forholder sig i disse sager og hvad du har af rettigheder. For som du selv skriver, så kan det på sigt give problemer for de rørledninger der ligger i jorden.

Jeg håber I finder en god løsning på problemet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden